Γονείς προσέξετε: Μην υπερφορτώνετε τα παιδιά σας

2010-09-30 22:59

Χρειάζεται προσοχή να μην υπερφορτώνουμε τα παιδιά με μαθήματα και διαφόρων ειδών δραστηριότητες. Δεν πρέπει οι σχολικές υποχρεώσεις και τα ιδιαίτερα μαθήματα να τους δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο πίεσης χωρίς χρόνο για χαλάρωση, παιχνίδι και ψυχαγωγία.

Η επιλογή των δραστηριοτήτων κάθε μορφής εκτός των σχολικών ωρών θέλει προσοχή και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, δυνατότητες και ενδιαφέροντα τους. Η υπερφόρτωση και η υπεραπασχόληση οδηγεί σε κόπωση, εξάντληση και απώλεια ενδιαφέροντος.   

Οι λόγοι υπερφόρτωσης των μαθητών είναι πολλοί.
Το αίσθημα ευθύνης των γονιών, οι αναζητήσεις των παιδιών, οι φόβοι για το μέλλον, η ανασφάλεια της επαγγελματικής αποκατάστασης, οι πιέσεις του περιβάλλοντος και του σχολείου και το αίσθημα ανταγωνισμού, είναι μεταξύ των κυριότερων λόγων που οδηγούν τους μαθητές και τους γονείς τους προς ένα εξαντλητικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων.

Τα παιδιά με βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να υποφέρουν και να δείχνουν σημεία υπερβολικής πίεσης. Τα σημεία υπερφόρτωσης περιλαμβάνουν συνήθως: Κούραση, άγχος, στρες, κατάθλιψη, πονοκέφαλους, πόνους στο στομάχι, κακή διατροφή, στέρηση ύπνου, προβλήματα μάθησης και συγκέντρωσης, καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των σχολικών εργασιών ή άλλων υποχρεώσεων. Παράλληλα παρουσιάζονται επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και στις σχέσεις με τους φίλους τους. Η οικογενειακή ζωή δυνατόν να απορυθμιστεί λόγω των πολλών υποχρεώσεων.

Πώς μπορεί να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της υπερφόρτωσης των παιδιών;
Η επιλογή των δραστηριοτήτων στις οποίες θα συμμετάσχουν πρέπει να γίνεται με μέτρο βασισμένη στην ηλικία, στην ιδιοσυγκρασία, στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητες τους. Κάποια απογεύματα πρέπει να είναι χωρίς εξωσχολικές δραστηριότητες.

Για τα σπορ, αθλήματα, χορό ή άλλες δραστηριότητες μπορούν να αφιερώνονται δύο απογεύματα ή βράδια. Πρέπει να παραμένει ελεύθερος χρόνος τόσο για παιγνίδι όσο και για άλλες δραστηριότητες ψυχαγωγίας χωρίς να αμελούνται οι σχολικές εργασίες και ιδιαίτερα μαθήματα που πιθανόν να χρειάζονται.

Προτού απαντήσετε θετικά για μια δραστηριότητα οποιασδήποτε μορφής, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε καλά πόσος χρόνος απαιτείται για αυτή. Το σχολείο έρχεται πρώτο. Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου, τότε είναι καιρός να σταματήσει μια από τις άλλες του δραστηριότητες.

Εάν ήδη κάνει πολλά πράγματα και θέλει έντονα να κάνει κάτι νέο, τότε πρέπει να δείτε εάν θα πείτε όχι ή εάν θα πρέπει να σταματήσει κάτι άλλο. Κάποτε η επιλογή είναι επιτακτική διαφορετικά το κόστος της υπερφόρτωσης θα είναι βαρύ για όλους.

Μην υποτιμάτε τον ελεύθερο χρόνο που απαιτείται για χαλάρωση για το παιδί και την υπόλοιπη οικογένεια. Όλοι χρειάζονται χρόνο χαλάρωσης, να μην κάνουν τίποτα, να σκέφτονται τι έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας ή απλά να μη σκέφτονται οτιδήποτε

 

Πηγή:medlook.gr

—————

Πίσω