Τεχνικές βαφής αυγών

2011-04-10 16:23

 

Τρόποι για να σχεδιάσουμε ή να χρωματίσουμε τα πασχαλιάτικα αυγά μας.

  • Πριν βάλουμε τα αυγά μας μέσα στο υγρό βαφής μπορούμε να έχουμε δημιουργήσει σχέδια πάνω στο αυγό με κολλητική ταινία,να έχουμε ζωγραφίσει με κερί ή διαφανές βερνίκι νυχιών ή να έχουμε τοποθετήσει φυλλαράκια διαφόρων φυτών που θα τα στερεώσουμε τυλίγοντας το αυγό σε ναύλον καλσόν.
  • Αυγά στολισμένα με κερί. Χρησιμοποιούμε χρωματιστά κεριά,τα ανάβουμε και αφήνουμε να πέσει το λιωμένο κερί πάνω στο βρασμένο αυγό. Μια δραστηριότητα φυσικά που δεν μπορεί να γίνει από μικρά παιδιά αλλά έχει ωραία αποτελέσματα ειδικά αν τα κεριά αφήνουν έντονο χρώμα.
  • Χρησιμοποιώντας γκοφρέ χρωματιστό χαρτί.Βρέχουμε το βρασμένο αυγό και το τυλίγουμε με χρωματιστά γκοφρέ χαρτάκια. Μετά από λίγο το χρώμα από το γκοφρέ χαρτί περνά  στο αυγό  και το βάφει δημιουργώντας διαφόρους συνδυασμούς και σχέδια.
  • Ζωγραφική με μαρκαδόρους.Χρησιμοποιώντας τους ειδικούς μαρκαδόρους αφήνουμε τη φαντασία μας να δράσει.Το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο.
  • Με την τεχνική του ντεκουπάζ

Θα χρειαστούμε εκτός από βρασμένα αυγά ή πλαστικά αν προτιμούμε , χαρτοπετσέτες με ωραία σχέδια, πασχαλινά αν θέλουμε για το Πάσχα, κόλλα ντεκουπάζ, πινέλο

Κόβουμε τα μοτίβα από τις χαρτοπετσέτες και με ένα πινέλο απλώνουμε από την πίσω πλευρά τη κόλλα. Τοποθετούμε προσεκτικά το μοτίβο πάνω στο αυγό και το στρώνουμε όσο το δυνατό καλύτερα. Απλώνουμε στη συνέχεια ένα στρώμα κόλλας πάνω από το μοτίβο και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Μετά αν θέλουμε μπορούμε να το διακοσμήσουμε με τα ειδικά γκλιτερ για ντεκουπάζ, δίνοντας έναν πιο εορταστικό τόνο.

  • Φυτικές βαφές .Μπορούμε να βράσουμε φυτικά υλικά και μέσα σε εκείνο το νερό να τοποθετήσουμε τα αυγά για να βράσουν. Τέτοια υλικά είναι:

Παντζάρια για ροζ ή κόκκινα αυγά
Ξερά κρεμμύδια για πορτοκαλί αυγά
Σπανακόφυλλα για πράσινα αυγά

 

Γαλάζιο, Μπλε χρώμα .Βράστε τα αυγά σας, σε μια κατσαρόλα, μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξύδι.

 Κίτρινο χρώμα .Τυλίξτε τα αυγά σας σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και στερεώστε τα βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα με κόμπο. Βραστέ τα με νερό και το ανάλογο ξύδι

 Πράσινο χρώμα .Βράστε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσουμε τα αυγά μας προσθέτοντας το ανάλογο ξύδι

 Κόκκινο χρώμα  Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί.

 

 

—————

Πίσω