Εξωτερικού χώρου

 

 

 


  • H μικρή Ελένη.

Το γνωστό παιχνίδι όπου τα παιδιά φτιάχνουν έναν κύκλο και ένα παιδί είναι στη μέση.Ο κύκλος γυρίζει τραγουδώντας το τραγουδάκι:

Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαιει γιατί δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της

Σήκω επάνω ,τα μάτια κλείσε και όποιον θέλεις πιάσε.

Με κλειστά τα μάτια πιάνει ένα από τα παιδιά του κύκλου,αλλάζοντας έτσι οι ρόλοι.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί λέγοντας κάθε φορά το όνομα του παιδιού που είναι στη μέση του κύκλου.Με αυτόν τον τρόπο γίνεται και γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους, τις πρώτες μέρες του σχολείου ,όπου τα παιδιά δεν γνωρίζονται ακόμα καλά. 

  • Η γάτα και το ποντίκι.

Τα παιδιά είναι σε κύκλο κρατώντας τα χέρια τους. Μέσα στον κύκλο βρίσκεται ένα παιδί που είναι το ποντίκι ενώ ένα άλλο είναι έξω από τον κύκλο και κάνει την γάτα.Τα παιδιά του κύκλου έχοντας τα χέρια χαμηλά τραγουδούν

Νιάου νιάου στην κουζίνα νιαουρίζει η ψιψίνα

Φύγε φύγε ποντικάκι μη σε πιάσει το γατάκι.

Με το τέλος του τραγουδιού σηκώνουν ψηλά τα χέρια για να βγει έξω το παιδι-ποντίκι και αρχίζει ένα κυνηγητό ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι γύγω από τον κύκλο.Το ποντικάκι για να γλυτώσει μπορεί αν προλάβει και δεν το πιάσει η γάτα να μπει μέσα στον κύκλο και τα παιδιά κατεβάζουν πάλι τα χέρια.Το παιχνίδι συνεχίζεται με αλλαγή των παιδιών.

  • Παιχνίδι γνωριμίας με μπάλα

Τα παιδιά είναι σε μια απόσταση και γύρω από ένα παιδί που κρατάει μια μπάλα.Αυτό πρέπει να πετάξει ψηλά την μπάλα και φωνάξει το όνομα ενός παιδιού.Αυτό μόλις ακούσει το όνομα του πρέπει να τρέξει και να πιάσει την μπάλα.Στη συνέχεια φωνάζει αυτό ένα άλλο παιδί και το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να ακουστούν  όλα τα ονόματα των παιδιών.

 

  • Παιχνίδια με στεφάνια και κορδέλες

  Υλικά: Χρωματιστά στεφανάκια και κορδέλες

  1. Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια και περπατούν ελεύθερα στο χώρο, ανάμεσα σε χρωματιστά στεφανάκια που βρίσκονται στο έδαφος, με την συνοδεία του ήχου του ταμπουρίνου. Με το σταμάτημα του ήχου μπαίνουν μέσα και συστήνονται μεταξύ τους. Με το ξεκίνημα του ήχου βγαίνουν έξω από τα στεφάνια και περπατούν ελεύθερα. Το παιχνίδι συνεχίζεται με αλλαγές στα ζευγάρια, ώστε όλα τα παιδιά να γνωριστούν μεταξύ τους.
  2. Τα παιδιά διαλέγουν ένα στεφανάκι και μπαίνουν μέσα. Η νηπιαγωγός κρατάει χρωματιστές κορδέλες, αντίστοιχες με τα χρώματα των στεφανιών. Λέει ένα χρώμα δείχνοντας και την ανάλογη κορδέλα, τα παιδιά που βρίσκονται στο αντίστοιχο χρώμα στεφανιού βγαίνουν έξω από το στεφανάκι τους και περπατούν ελεύθερα στο χώρο με τη συνοδεία του ταμπουρίνου ή μουσικής. Το παιχνίδι συνεχίζεται με την εναλλαγή των χρωμάτων.
  3. Τα παιδιά παίρνουν από μία χρωματιστή κορδέλα και χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με το χρώμα της κορδέλας τους. Η νηπιαγωγός δείχνει ένα χρώμα και αρχίζει με το άκουσμα της μουσικής να χορεύει η ανάλογη ομάδα. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τις εναλλαγές των χρωμάτων.