Εσωτερικού χώρου


Παιχνίδια με τα γράμματα της αποκριάς

 

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και με γράμματ από άλλες λέξεις.

Για περισσότερα διαβάστε εδώ


  • Το παραδοσιακό «πετάει-πετάει»

Ηλικία: 3 ετών και άνω

 

Ένα παιχνίδι που παίζεται παντού.Σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.Είναι απλό και δε χρειάζονται υλικά και ιδιαίτερη προετοιμασία. Παράλληλα με τη διασκέδαση εξασκούμε την ετοιμότητα, την εγρήγορση και τις γνώσεις του παιδιού.

Οδηγίες παιξίματος.

      Η νηπιαγωγόςή η μαμά, αν παίζεται στο σπίτι,-«μάνα» ή το παιδί-«μάνα» λέει «Πετάει-πετάει το αεροπλάνο!» και σηκώνει το δείκτη ψηλά. Όταν οι υπόλοιποι ακούσουν τη λέξη «αεροπλάνο» πρέπει κι αυτοί να σηκώσουν τους δείκτες ψηλά. Όποιος δεν τον σηκώσει χάνει.Το παιχνίδι συνεχίζεται ονομάζοντας διάφορα αντικείμενα ή ζώα που πετούν ή δεν πετούν. Η «μάνα» πάντα σηκώνει το δείκτη ψηλά, πετάει, δεν πετάει το αντικείμενο ή το ζώο που ονομάζει. Όποιος σηκώνει το δείκτη του όταν δεν πρέπει (όταν κάτι δεν πετάει), τότε χάνει.

Δε χάνει απλά και βγαίνει από το παιχνίδι, αλλά «τιμωρείται». Την «τιμωρία» του την ορίζουν οι υπόλοιποι και δεν είναι άλλη από το να κάνει διάφορες μιμήσεις. Κάνει λοιπόν την κότα, το γάιδαρο, το σκύλο, κάνει κουτσό, περπατάει σαν τον κάβουρα… Επίσης, για «τιμωρία» μπορείτε να του πείτε να κάνει παντομίμα, να εκφράσει μια κατάσταση, να περιγράψει κάτι χωρίς όμως να μιλήσει, μόνο με κινήσεις.

Ζητήστε του να σας κάνει πώς κολυμπά, πώς οδηγεί ο οδηγός το λεωφορείο, πώς πίνει νερό η κότα, πώς κοιμάται, πώς πλένει τα δόντια του, πώς τρώει, να κάνει το χαρούμενο ή το λυπημένο… -χωρίς βέβαια να μιλήσει.

 Ανάλογα, λοιπόν, με την ηλικία των παιδιών, επιλέγουμε τις λέξεις για το παιχνίδι αλλά και την «τιμωρία» που θα τους επιβληθεί.

  •  Παρατηρώ και εξασκώ τη μνήμη μου

Υλικά: 2 μαντίλια ή ένα κουτί με καπάκι
Ηλικία: 3 ετών και άνω

Οδηγίες παιχνιδιού.

          Βάζουμε 3 έως 10 αντικείμενα μπροστά στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Στα τρίχρονα βάζουμε 2-3 αντικείμενα για να δοκιμάσουμε την προσοχή, τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους. Στα παιδάκια που είναι στην ηλικία των τεσσάρων καθώς και στα μεγαλύτερα προσθέτουμε διαδοχικά 1 με 2 αντικείμενα.

Βάζουμε τα πραγματάκια που συγκεντρώσαμε πάνω στο ένα μαντίλι και με το άλλο μαντίλι τα σκεπάζουμε (ή τα βάζουμε μέσα στο κουτί). Αφήνουμε για 25 δευτερόλεπτα περίπου ξεσκέπαστα τα αντικείμενα και τα παιδιά κοιτούν προσεκτικά. Τα ξανασκεπάζουμε και τότε αυτά καλούνται να θυμηθούν τι είδαν. Τα παιδιά σκορπίζονται τριγύρω και προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα όμοια αντικείμενα με αυτά που είδαν. Τα κρατούν κρυφά. Όταν τα συγκεντρώσουν, μαζεύονται όλα μαζί κι ένα-ένα φανερώνουν τα αντικείμενά τους με θεατρικό τρόπο, λέγοντας για το καθένα μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

 

 

 
  • Μουσικές καρέκλες.
Ηλικία: 3 ετών και πάνω
 
 Υλικά :  Καρέκλες  που στη διάρκεια του παιχνιδιού θα ελαττώνονται ανά μία

              Χορευτική μουσική

Πώς παίζετε :

Βάλτε τις καρέκλες σε κύκλο (μια καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των παικτών) και ξεκινήστε τη μουσική!

Οι παίκτες χορεύουν γύρω από τις καρέκλες μέχρι να σταματήσετε τη μουσική δίχως προειδοποίηση.

Οι παίκτες θα πρέπει να κάτσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα! Ο παίκτης που μένει δίχως καρέκλα αποχωρεί από το παιχνίδι.

Αφαιρέστε μια καρέκλα και ξεκινήστε πάλι τη μουσική επαναλαμβάνοντας τα παραπάνω βήματα έως ότου παραμείνει μόνο μια καρέκλα με τον νικητή να κάθεται επάνω σε αυτήν.