Μαθαίνοντάς του να μοιράζεται

2010-10-30 18:11

 

    Το παιδί σας μπορεί να περάσει ώρες παίζοντας με άλλα παιδιά, μπορεί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια και γίνεται όλο και λιγότερο εγωκεντρικό, σε σχέση με αυτό που ήταν ένα ή δύο χρόνια πριν. Ωστόσο είναι ακόμα παρορμητικό και δεν έχει πολύ καλή αντίληψη του χρόνου. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να μαθαίνουν πως αισθάνεσαι καλά, όταν δίνεις τα πράγματά σου στους φίλους σου, για να διασκεδάσουν κι αυτοί.

Τι να κάνετε

  • Παίξτε ομαδικά παιχνίδια. Μάθετε στο παιδί σας ομαδικά παιχνίδια, στα οποία οι παίκτες συνεργάζονται για να πετύχουν έναν κοινό στόχο.
  • Μην τιμωρείτε την εγωιστική συμπεριφορά. Αν πείτε στο παιδί σας ότι είναι εγωιστής, αν το τιμωρήσετε όταν δεν μοιράζεται τα πράγματά του ή αν το αναγκάσετε να δώσει ένα αντικείμενο, τότε ενισχύετε τη δυσαρέσκειά του όχι τη γενναιοδωρία του.
  • Συζητήστε το. Όταν τα παιδιά τσακώνονται για τα παιχνίδια, βοηθήστε τα να καταλάβουν τι πραγματικά συμβαίνει. Εάν για παράδειγμα ένας φίλος του παιδιού σας κρατάει κάτι και δεν θέλει να του το δώσει, πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας πως μπορεί να αισθάνεται ο φίλος του.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί σας να είναι γενναιόδωρο είναι να βλέπει και τους άλλους να είναι. Μοιραστείτε το παγωτό σας μαζί του. Προσφέρετέ του  τον φουλάρι σας για να κάνει τον σούπερμαν και ρωτήστε το αν μπορείτε να δοκιμάσετε το νέο του κασκόλ. 

Πηγή: lovebaby.gr
 

—————

Πίσω